: Chrenovský betlehem

Autor: Jozef Lenhart
Knižná predloha: Svetlo z Betlehema
Vydavateľstvo Perfekt 2023

Ilustrátorka: Renáta Milčáková

Autorka textu: Beata Panáková
Dramaturgia: Katarína Bielčiková
Hudobná dramaturgia: Stanislav Kaclík
Zvuková realizácia: Stanislav Kaclík
Réžia: Milena Lukáčová
Rozpráva: Lucia Vráblicová

Vianočná rozprávočka nie je vymysleným, módnym fantasy príbehom. Je to skutočný dávny príbeh z našej lokálnej histórie, ktorý autor prepísal do povesti, dnes už opomínaného a takmer zabudnutého literárneho žánru. Sprítomňuje nám v nej nielen takmer zabudnutú príhodu z nášho dávneho vidieka, ale súčasne ňou i obohacuje všeobecne známu vianočnú tematiku o jedinečný, ideologicky nezaťažený „ježiškovský“ príbeh, ktorého hlavným motívom nie je iba úsmevná príhoda, ale predovšetkým ľudskosť, láska, tolerancia a antidiskriminácia. Hodnoty, na ktorých stojí svet.

Jozef Lenhart (1950)

/ historik umenia, spisovateľ, dramatik, rozhlasový redaktor

Narodil sa do rodiny majstra ľudovej umeleckej výroby Jozefa Lenharta. Vyrastal v Bojniciach, v Bratislave vyštudoval dejiny umenia. Začínal ako reštaurátor, neskôr pôsobil v Slovenskom rozhlase, bol generálnym riaditeľom Sekcie kultúrneho dedičstva na Ministerstve kultúry, neskôr pracoval v ÚĽUVE. Z pôvodného povolania historika umenia pozvoľna prešiel k tvorcovi umenia. U nás aj v zahraničí sa preslávil ako dramatik, autor zaujímavých televíznych projektov, rozhlasových hier a rozprávok. Vytvoril dramatické diela rôznych žánrov od monodrámy až k muzikálu. Trnavské divadlo predstavilo jeho Amoriádu alebo Slovenský dekameron. Novší je scenár filmu Zlatý chlieb, ktorý vznikol na motívy rozprávky Pavla Dobšinského a divadelná hra Frau Mozart. Pre deti sú určené hry Rybenka, povesť O Prešporskom Rolandovi, Posledný kvet, Perpetua či Dom pre holuba. Mnohé z jeho diel boli ocenené na festivaloch pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby v Piešťanoch, ale aj medzinárodne. Je autorom zbierok povestí Čierne zlato. Povesti z Hornonitria (2012), Legenda o Cinka Panne (2014) a Betlehemské svetlo (2023). V roku 2015 mu Literárny fond udelil Cenu za celoživotné dielo v oblasti rozhlasu. V roku 2016 jeho titul Panna z huslí zrodená (z cyklu Povesti o Cinka Panne) získala ocenenie za najlepšiu monologickú rozprávku v rámci festivalu Zázračný oriešok.

Renáta MILČÁKOVÁ (1976)

/ ilustrátorka a prekladateľka

V rámci svojej tvorby sa venuje prevažne ilustrácii pre deti. Ilustrovala knihy Jonatán malý ako omrvinka, Rozprávka o oslíkovi, Trinásta komnata, Rozprávkový vláčik (Ján Milčák), Medvedík Pú (hmatové ilustrácie, A.A. Milne), Fairy Tales (hmatové ilustrácie, H.Ch. Andersen, Ch. Perrault), Triky-liky (Miriam Molnárová-Nevyjelová). Z taliančiny preložila a zároveň ilustrovala súbor talianskych ľudových rozprávok prerozprávaných štyrmi autormi (Italo Calvino, Guido Gozzano, Luigi Capuana, Giambattista Basile) s názvom Sedem rokov nemá. Svojimi ilustráciami prispela aj do viacerých detských časopisov, a to slovenských (Maxík – ilustrácie k rozprávkovému seriálu Ameník, Kopišík, Lopašík, kreslené príbehy Mušiak Bezdomik, Knižočka o kamarátoch, Pán Medko, Zvonček – ilustrácie k rozprávkovému seriálu Záhradný kalendár, kreslené príbehy Trino & Frino) i zahraničkých (detské časopisy Zornička – Srbsko, Viasolka – Bielorusko, mládežnícky časopis Vzlet – Srbsko, kultúrno-spoločenský časopis Život – Krakov). Knihy s jej ilustráciami boli viackrát ocenené v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska, kniha Rozprávkový vláčik bola zaradená do katalógu najkrajších a najlepších kníh pre deti a mládež celého sveta The White Ravens 2010. Autorka žije a tvorí v Levoči.