: Slovenský raj KE

Autor textu: Zuzana Líšková

Autor: Mária Ďuríčková

Knižná predloha: Slovenské povesti Márie Ďuríčkovej

Vydavateľstvo: Matice slovenskej 2015

Ilustrátor: Peter Uchnár

Nová rozprávková hra prináša povesťové rozprávanie z pera Márie Ďuríčkovej o bratislavskej Michalskej veži. Historický romanticko-tragický príbeh o láske a nenávisti dvoch priateliek je prepojený súčasným príbehom mladých školáčok, ktoré túžili zažiť dobrodružstvo, avšak netušili, čo ich v útrobách historickej veže naozaj čaká.

Barbora KARDOŠOVÁ (1969)

/ Spisovateľka, scenáristka, dramaturgička

Vyštudovala filmovú a televíznu scenáristiku a dramaturgiu na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Je autorkou kníh pre dospelých Šialene milovaná (2000) Anjeli nespia (2005), Sladko v ústach (2009), Vydať sa a zomrieť (2011), Medium love – Láska ako stejk (2012) a 33 prípadov Kristy B. (2016). Okrem tvorby pre dospelých sa venuje aj písaniu kníh pre deti. V roku 2015 jej vyšla kniha Traja kamoši a fakticky fantastický bunker, o rok neskôr nasledovalo jej pokračovanie pod názvom Traja kamoši a fakticky fantastický poklad. Knižka získala ocenenie Najkrajšia detská kniha jesene 2016. Neskôr nasledovali ďalšie dve knihy Traja kamoši a fakticky fantastický výlet (2019) a Traja kamoši a fakticky fantastický zázrak (2022). Všetky štyri ilustrovala Katarína Slaninková.

Peter KOČIŠ (1978)

/ pedagóg herectva, divadelný herec, režisér, performer, spoluzakladateľ Divadla Na Peróne

Vyštudoval v rokoch 1999 – 2003 Akadémiu umení v Banskej Bystrici, na katedre dramatických umení. V rokoch 1996 – 1997 študoval na škole Brewster High school v Kansase U.S.A.
Objavil sa ako herec v rôznych divadlách, napríklad v Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene alebo v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Je jedným zo zakladateľov Divadla Na Peróne v Košiciach (2001). Od roku 2010 spolupracuje so Slovenským rozhlasom ako režisér. V súčasnosti pracuje ako pedagóg na Konzervatóriu Jozefa Adamoviča v Košiciach, kde pôsobí od roku 2010.
Popri práci pedagóga sa zúčastnil na medzinárodných festivaloch a workshopoch na Slovensku a v zahraničí ako člen Divadla Na Peróne (Egypt, Poľsko, Francúzsko, Nemecko, Maďarsko, Česká republika, Belgicko…). Od roku 2008 je dramaturgom a art-directorom niekoľkých umeleckých projektov. Účinkoval v niektorých televíznych seriáloch. V súčasnosti je spolu s Janou Wernerovou aj lektorom hlasového workshopu NEBĽABOC.

Jozef PALAŠČÁK (1984)

/ literárny redaktor, spisovateľ, literárny vedec, básnik

Je absolventom doktorandského štúdia na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity, odbor Literárna veda. Pracoval ako redaktor v Štúdiu RTVS Košice. Debutoval básnickou zbierkou Teloi (2009), za ktorú získal prémiu Ceny Ivana Kraska. V roku 2010 vyšla bibliofília Otec, Syn a Cudzinka, zbierka Notácia (2014) a zbierka Rusnacke elegyje (2023). Jeho básne boli preložené a publikované v maďarčine, angličtine, slovinčine, bosniačtine a poľštine. Píše recenzie, poviedky.