: Malý Mikuláš cestuje (2. časť – Nastupovať)

Autor textu: Zuzana Líšková

Autor: Mária Ďuríčková

Knižná predloha: Slovenské povesti Márie Ďuríčkovej

Vydavateľstvo: Matice slovenskej 2015

Ilustrátor: Peter Uchnár

Nová rozprávková hra prináša povesťové rozprávanie z pera Márie Ďuríčkovej o bratislavskej Michalskej veži. Historický romanticko-tragický príbeh o láske a nenávisti dvoch priateliek je prepojený súčasným príbehom mladých školáčok, ktoré túžili zažiť dobrodružstvo, avšak netušili, čo ich v útrobách historickej veže naozaj čaká.

René Goscinny (1926 – 1977)

/ spisovateľ, scenárista kreslených seriálov

Narodil sa v Paríži, vyštudoval francúzske lýceum v Buenos Aires. Prvú prácu získal v reklamnej agentúre, kde pôsobil ako ilustrátor, neskôr krátko pracoval v New Yorku. Po návrate do Francúzska začiatkom 50. rokov 20. storočia sa naplno venoval literárnej tvorbe. Spoločne s ilustrátorom Jean-Jacquesom Sempé vytvorili postavu Malého Mikuláša, ktorého príbehy zaznamenali značný úspech.
Goscinnyho však najviac preslávili kreslené príbehy s postavičkami Asterixa, Obelixa a ďalších Galov, ktoré kreslil Albert Uderzo. Tieto príbehy boli preložené do viac než stovky jazykov a stali sa najznámejším európskym komiksom všetkých čias. K jeho ďalším kresleným seriálom, ktoré vznikali súčasne, patria Lucky Luke, Iznogoud a iné. Goscinny bol tiež šéfredaktorom časopisu kreslených seriálov Pilote a spoločne s Uderzom a Dargaudom založil štúdio kresleného filmu Studio Idéfix. V ňom vznikol rad animovaných filmov, ako napr. Asterix a Kleopatra, Daisy Town, Daltonovci na výlete a iné.