: Veľké H a malé o…

Autor: Juraj Raýman
Knižná predloha: Príbehy z lúk a mokradí
Vydavateľstvo Bratislavské regionálne ochranárske združenie 2021

Ilustrátor: Viliam Slaminka

Dramaturgia: Beata Panáková
Hudobná dramaturgia: Marek Kundlák
Zvuková realizácia: Ľubica Olšovská
Réžia: Veronika Martinková
Rozpráva: Boris Farkaš

Prvá časť rozhlasového seriálu Juraja Raýmana je začiatkom košatého rozprávania o malých a veľkých hrdinoch, ktorí milujú prírodu, všetky živé bytosti a záleží im na zachovaní celej krásy sveta. Rozpráva Boris Farkaš.

Juraj RAÝMAN (1972)

/ spisovateľ, scenárista

Narodil sa v Spišskej Sobote, vyštudoval dramaturgiu a scenáristiku na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave. V minulosti pracoval ako reklamný textár, v súčasnosti pôsobí ako autor televíznych seriálov a príležitostný kultúrny redaktor. Publikoval časopisecky, knižne i v rozhlase. Prvé básne a poviedky uverejnil v roku 1989 v literárnom mesačníku Dotyky a na začiatku 90. rokov 20. storočia bol jedným z jeho kľúčových autorov. Ďalšie prózy publikoval aj v časopisoch Romboid, Fragment a Slovenské pohľady. Jeho knižný debut predstavuje próza Vystúp z tieňa svojho tieňa s podtitulom Svedectvo o mojej hlave, o štrnásť rokov neskôr vydal svoju druhú knihu, novelu s názvom Tri hodiny ráno. Pre deti napísal knižky Vianočka Udatný… (2014), Emil z hôr (2017), Náš brat Hlavička (2020), Hon na tučniaka (2022) či Prázdniny s Pipom (2023). Je spoluautorom knižky Príbehy z lúk a mokradí (2021), Kto preskáče Roháče (2022) a knižnej série Drobci, ktorú diváci poznajú aj z televíznych večerníčkov. Podľa vlastnej knižnej predlohy napísal pre rozhlas rozprávkovú hru Hlavička, za ktorú na rozhlasovom festivale Zázračný oriešok 2020 získal cenu divákov aj odbornej poroty.

Viliam SLAMINKA (1985)

/ ilustrátor, pedagóg, vizuálny umelec

Žije a tvorí v Bratislave. V roku 2010 s titulom Mgr. art. ukončil štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, odbor: maľba a iné médiá. Venuje sa ilustrácii a komiksu, pôsobí ako pedagóg a voľne tvorí vo svojom ateliéri. Viliam Slaminka je vizuálny umelec, jeho diela s humorom reflektujú spoločenské a rodové stereotypy. Navonok vážne témy spracúva s detskou hravosťou prostredníctvom jednoduchého a zrozumiteľného jazyka. Vo svojej tvorbe komunikuje množstvo popkultúrnych odkazov a významov. Obrazy rôznych veľkostí a tvarov často využíva ako stavebné prvky do variabilných inštalácií, ktorých kompozícia a význam sa podľa kontextu témy môže ľubovoľne meniť. Súčasťou jeho tvorby je práca s publikom, ktoré formou hry vťahuje do interaktívnych projektov. Na Škole dizajnu vyučuje výtvarnú prípravu a kresbu v rámci odboru produktový dizajn.