: Quiquern

Autor: Rudyard KIPLING
Knižná predloha: Druhá kniha džunglí
Vydavateľstvo Petrus 2002

Ilustrátor: Peter Uchnár

Autori textu:  Rudyard Kipling – Nora Veberová
Dramaturgia:
J.Beata Panáková
Scénická hudba: Rudolf Pepucha
Hudobná dramaturgia: Lída Hodulíková
Zvuková realizácia: Peter Pištek
Réžia: Robo Horňák

Rozhlasová adaptácia jednej z poviedok z Knihy džunglí od anglického spisovateľa Josepha Rudyarda Kiplinga, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru 1907. Na rozdiel od slávnych príbehov o Mauglím sa tento príbeh odohráva na ďalekom severe za polárnym kruhom. Je to dobrodružné aj tajomné rozprávanie, ktoré v zvukovom priestore oživil režisér Robo Horňák a hudobný skladateľ Rudo Pepucha.

Rudyard KIPLING (1865 – 1936)

/ spisovateľ, novinár, básnik, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru

Narodil sa v indickom Bombaji ako syn maliara pracujúceho pre britskú koloniálnu správu. Matka chcela pre svojho syna britské vzdelanie, preto začal študovať na internátnej škole v Southsea v Anglicku. Keďže ho učiteľka šikanovala, prešiel do novej školy v Devone, kde v sebe objavil talent písať, a stal sa redaktorom školských novín. Jeho rodina nemala dostatok peňazí na vysokoškolské štúdium, a tak sa musel vrátiť do rodnej Indie, kde si našiel prácu v miestnych novinách. Jeho debutom sa stala kniha štyridsiatich poviedok Prosté poviedky z hôr. V roku 1889 sa vrátil do Anglicka, aby čerpal zo svojej slávy a začal cestovať po Amerike. V tom čase vydal druhú zbierku poviedok Americké poznámky. V roku 1892 vydal svoju prvú úspešnú zbierku poézie Kasárenské balady. Jeho najznámejším dielom sa však stala Kniha džunglí (1894), ktorá sa dostala aj na strieborné plátno v rôznych podobách a bola preložená do mnohých jazykov. V roku 1895 autor napísal aj Druhú kniha džunglí. V roku 1907 sa stal držiteľom Nobelovej ceny za literatúru. Posmrtne vyšla jeho autobiografia s názvom Niečo o mojom živote, ktorú začal písať krátko pred smrťou.

Peter UCHNÁR (1970)

/ grafik, maliar, ilustrátor, autor ceny Zázračný oriešok 2006

Narodil sa v Sobranciach, študoval na Strednej umelecko-priemyselnej škole v Košiciach a na VŠVU v Bratislave, ateliér voľnej grafiky a knižnej ilustrácie u prof. Dušana Kállaya. Tam po ukončení štúdia pôsobil niekoľko rokov ako pedagóg. Venuje sa voľnej maľbe a grafike, ilustrácii i známkovej tvorbe. Jeho diela bolo možné vidieť na mnohých samostatných i kolektívnych výstavách u nás i v zahraničí. Pre deti, mládež i dospelých ilustroval množstvo kníh – Gulliverove cesty (Jonathan Swift), Kniha džunglí (Rudyard Kipling), Veľká kniha slovenských rozprávok (Ľubomír Feldek), Traja hrdinovia (Jozef Cíger Hronský), Peter Pan (James Matthew Barrie), Štyria škriatkovia a víla (Ján Uličiansky), Čarodejnica z Petrovíc (Zuzana Kuglerová), Krištofův zázrační zámek (Ladislav Karpianus), Tonino, pieskový šašo (Sara Nui), Bratia Levie srdce (Astrid Lindgrenová), Soľ nad zlato (Božena Němcová), Studnička (Milan Rúfus), Deoduši (Jan Werich). Za svoje ilustrácie získal niekoľko významných ocenení (Zlaté jablko BIB 1999, Cena Ľudovíta Fullu 2005, Výročná cena vydavateľstva Albatros 2010 a 2011, Cena Ministerstva kultúry SR 1999, 2004 a 2009 a 2011). V súčasnej dobe žije a pracuje v Pezinku.