: Posledný permoník

Autorka: Tereza Oľhová
Knižná predloha: Posledný permoník
Vydavateľstvo BRAK 2020

Ilustrátorka: Eva Škandíková

Dramaturgia: Zuzana Galková
Hudobná dramaturgia: Autorka hudby Sára Vondrášková
Zvuková realizácia: Iveta Janáková
Réžia: Tereza Oľhová

Príbeh nevšedného kamarátstva medzi osemročným Adamom (Peter Grendár) a Permoníkom (Tomáš Mischura) prevedie poslucháča nielen kremnickým podzemím ale aj povesťami. Posledný žijúci permoník „zlatej“ Kremnice žije hlboko v baniach samotárskym životom. Až vďaka Adamovi sa po 500 rokoch odváži vyjsť medzi ľudí a spoznáva jeho svet.

Tereza Oľhová (1986)

/ spisovateľka, scenáristka, dramaturgička

Vyštudovala scenáristiku na filmovej fakulte VŠMU v Bratislave. Stážovala na filmovej škole v Bruseli. Venuje sa literárnej tvorbe pre deti, písaniu filmových scenárov, poviedok, televíznej a rozhlasovej tvorbe. Literárne debutovala knihou Inak sa mám fajn (2015), ktorú napísala s Martinou Sľúkovou. Neskôr bol tento debut divadelne spracovaný v Štúdiu L+S. Nasledovali ďalšie knižné tituly – Nespúšťaj oči z trate! (2019) a komiks Bežná (2020). Pre deti napísala niekoľko úspešných kníh – Posledný Permoník (2020), Bubáci (2021), Agáta, kde si? (2022) a Správa z planéty Romanesco (2023), na ktorých spolupracovala s ilustrátorkou Evou Škandíkovou. Pravidelne prispieva do rozhlasu a do detského časopisu Bublina. Nakrútila krátky film Potreby a vo svojom šuplíku má niekoľko nezrealizovaných filmových scenárov. Napriek tomu neprestáva písať ďalšie. Je dramaturgičkou hraných a dokumentárnych filmov a venuje sa písaniu dialógov pre televíziu. Občas hrá na klavíri, niekedy aj na violončelo. Je dcérou známej herečky Jany Oľhovej.

Eva ŠKANDÍKOVÁ (1982)

/ reštaurátorka, ilustrátorka

Vyštudovala Školu úžitkového výtvarníctva v Kremnici. V rokoch 2001-2007 pokračovala v štúdiu na VŠVU Bratislava na Katedre reštaurovania Ateliér reštaurovania výtvarných diel
vytvorených na papieri a fotografii a Ateliér reštaurovania závesných obrazov a tabuľových malieb. Po ukončení štúdia sa však začala venovať digitálnej a detskej ilustrácii a koláži. Jej ilustračným debutom sa stalo leporelo O Dorotkinom mliečku (2014). Nasledovali ilustrácie knižky Čarovná lúka na okraji mesta Marty Strakovej (2016), Štyri strakuľky a jeden kolibrík (2019), Puntidlo a Puntidielko (2021) Irene Findrych z vydavateľstva Mladé topole. V roku 2001 vytvorila kľúčový vizuál k románu Cukrík avantgardnej čínskej autorky Mian Mian. Ilustračná tvorba Evy Škandíkovej sa rozvíjala v tvorivom tandeme so spisovateľkou Terezou Oľhovou knižnými titulmi z vydavateľstva BRAK Posledný permoník (2020) a Bubáci (2021). Pre Bublinu print ilustrovala ďalšie autorkine knižky Agáta, kde si? (2022) a Správy z planéty Romanesco (2023). Vytvorila ilustrácie aj pre nové vydanie knižky Jána Uličianskeho Malá princezná (2023), ktorá vyšla vo vydavateľstve Trio Publishing. V roku 2002 získala prvé miesto na Bienále Exlibris children and youth – Žary v Poľsku. Jej ilustrácie získali aj niekoľko ocenení v súťažiach Najkrajšie knihy Slovenska. V súčasnosti sa popri ilustrovaní venuje aj reštaurovaniu. Je členkou Komory reštaurátorov a Asociácie ilustrátorov ASIL.