: Hon na tučniaka

Autor: Juraj Raýman
Knižná predloha: Hon na tučniaka
Vydavateľstvo Slovart 2022

Ilustrátor: Viliam Slaminka

Dramaturgia: Zuzana Kolmosová
Hudobná dramaturgia: Lída Hodulíková
Zvuková realizácia: Jakub Horňák
Réžia: Veronika Martinková

Ak ste sa narodili na Vianoce, pravdepodobne viete, že to nie je žiadna výhra. Ľahko sa stane, že vaše narodeniny zatieni Štedrý deň …“ Takto sa začína vianočný príbeh, ktorý rozpráva o chlapcovi Leovi, ktorý miloval tučniakov, ktorý zhodou okolností jedného zo zoologickej záhrady zachránil a ktorý zažije veľa dobrodružných chvíľ, kým sa tučniak dostane do správnych rúk, kým si ho nájde tatino a odvedie ho k novonarodenému súrodencovi…

Juraj RAÝMAN (1972)

/ spisovateľ, scenárista

Narodil sa v Spišskej Sobote, vyštudoval dramaturgiu a scenáristiku na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave. V minulosti pracoval ako reklamný textár, v súčasnosti pôsobí ako autor televíznych seriálov a príležitostný kultúrny redaktor. Publikoval časopisecky, knižne i v rozhlase. Prvé básne a poviedky uverejnil v roku 1989 v literárnom mesačníku Dotyky a na začiatku 90. rokov 20. storočia bol jedným z jeho kľúčových autorov. Ďalšie prózy publikoval aj v časopisoch Romboid, Fragment a Slovenské pohľady. Jeho knižný debut predstavuje próza Vystúp z tieňa svojho tieňa s podtitulom Svedectvo o mojej hlave, o štrnásť rokov neskôr vydal svoju druhú knihu, novelu s názvom Tri hodiny ráno. Pre deti napísal knižky Vianočka Udatný… (2014), Emil z hôr (2017), Náš brat Hlavička (2020), Hon na tučniaka (2022) či Prázdniny s Pipom (2023). Je spoluautorom knižky Príbehy z lúk a mokradí (2021), Kto preskáče Roháče (2022) a knižnej série Drobci, ktorú diváci poznajú aj z televíznych večerníčkov. Podľa vlastnej knižnej predlohy napísal pre rozhlas rozprávkovú hru Hlavička, za ktorú na rozhlasovom festivale Zázračný oriešok 2020 získal cenu divákov aj odbornej poroty.

Viliam SLAMINKA (1985)

/ ilustrátor, pedagóg, vizuálny umelec

Žije a tvorí v Bratislave. V roku 2010 s titulom Mgr. art. ukončil štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, odbor: maľba a iné médiá. Venuje sa ilustrácii a komiksu, pôsobí ako pedagóg a voľne tvorí vo svojom ateliéri. Viliam Slaminka je vizuálny umelec, jeho diela s humorom reflektujú spoločenské a rodové stereotypy. Navonok vážne témy spracúva s detskou hravosťou prostredníctvom jednoduchého a zrozumiteľného jazyka. Vo svojej tvorbe komunikuje množstvo popkultúrnych odkazov a významov. Obrazy rôznych veľkostí a tvarov často využíva ako stavebné prvky do variabilných inštalácií, ktorých kompozícia a význam sa podľa kontextu témy môže ľubovoľne meniť. Súčasťou jeho tvorby je práca s publikom, ktoré formou hry vťahuje do interaktívnych projektov. Na Škole dizajnu vyučuje výtvarnú prípravu a kresbu v rámci odboru produktový dizajn.